Epstein barr virus (EBV)

Epstein barr virus (EBV) je jedan od najprisutnijih patogenih herpesvirusa u ljudskoj populaciji. Prenosi se kapljičnim putem, ali i transfuzijom ili transplantacijom organa. EBV izaziva infektivnu mononukleozu (poznatiju kao bolest poljupca), bolest koju prati visoka temperatura, i često upala grla i uvećanje limfnih čvorova, ponekad i uvećanje slezine i jetre.

Kod dece vrlo često prolazi bez simptoma. Najčešće obolevaju adolescenti.

U laboratoriji je u prvim danima moguće otkriti bolest preko karakterističnog nalaza krvne slike sa povećanim brojem monocita. Svakako potvrda dijagnoze infekcije je pozitivan nalaz antitela na EBV u krvi. To je definitivna potvrda da se organizam susreo i borio sa ovim virusom.

IgM antitela se pojavljuju u krvi brzo posle infekcije, i ostaju pozitivna 2-3 meseca, u vrlo retkim slučajevima i duže. IgG antitela se pojavljuju u krvi obično 2-3 nedelje posle infekcije i ostaju pozitivna u većini slučajeva do kraja života.

 

EBV se povezuje sa patogenezom malignih limfoma i nazofaringealnog karcinoma, sistemskog lupusa eritematozusa, reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih oboljenja.
Posle primarne infekcije patogen ulazi u latentno (uspavano) stanje, iz kog može da se reaktivira kod osoba sa smanjenim imunitetom, i izazove ozbiljne limfoproliferativne bolesti.

Zato je dobro na vreme utvrditi da li je osoba zaražena Epstein barr virusom.

Cena antitela anti EBV IgM i IgG klase u nasoj laboratoriji je antiEBV IgM 1390 dinara, antiEBV IgG 1390 dinara.

U službi Vašeg zdravlja,
Vaš Citylab

Related Posts

Leave a Reply